Theater van de Natuur

Met de aanleg van het “Theater van de Natuur” is in 1995 een begin gemaakt. In dat jaar plaatste Adriaan Nette op een heuvel in de staatsbossen bij Sellingen, aan het riviertje de Ruiten Aa, een kunstwerk met daarop geschreven:
“Het is alsof de natuur wacht op het werk van onze handen om geheel compleet te zijn.”

De beek Ruiten Aa werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw gekanaliseerd en kreeg in 1994 rond Sellingen opnieuw de vrije loop. Het omvormen van een kanaal tot beek heeft ingrijpende veranderingen tot gevolg voor zowel het landschap als voor de beleving daarvan door bewoners en bezoekers.

theater natuur

Theater van de Natuur bestaat uit een heuvel met een draaibaar toneelkader op statief. Dit kader biedt uitzicht op de meanderende beek en het aangrenzende natuurgebied. De bezoeker wordt hier uitgenodigd tot kijken: op dat moment begint de voorstelling.
Bij de feestelijke overdracht van het kunstwerk aan het waterschap in de zomer van 1996 droeg de heer Kees Stip een toepasselijk gedicht voor:

“hier bepalen
linealen
van kanalen
niet de loop
levend water
komt en gaat er
nu en later
is er hoop”

Dit vers werd vervolgens uitgehakt in een Belgisch hardstenen traptrede. Het zou de eerste trede worden van een heuveltrap van totaal 15 treden, waaraan daarna ieder jaar een trede werd toegevoegd, voorzien van enkele versregels. Op deze wijze zijn naast Kees Stip ook Harry Muskee, Adriaan Morriën, Jean Pierre Rawie, Rutger Kopland, Willem van Toorn, Def P, Lidy van Marissing, H.H. ter Balkt, Hagar Peeters, Lévi Weemoedt, K.Schippers, Ilja Leonard Pfeijffer en Mustafa Stitou onlosmakelijk verbonden met het Theater van de Natuur. Jan Mulder, kind van de streek, heeft in 2012 de laatste trede van de trap gevuld.

De Stichting Gebroeders Hesse Fonds heeft het Theater van de Natuur financieel mogelijk gemaakt, vanwege de unieke kans om meer bekendheid te geven aan Westerwolde en in het bijzonder de Ruiten Aa. Dat deze eenvoudige heuvel is uitgegroeid tot een geweldige natuurbeleving met hoog cultuur-gehalte, maakt dat dit project uitstekend past in de doelstellingen van de stichting.